SAMSUNG CSC

Full fart i Frp-land

Som gårdens ubetridte dronning trenger ikke Siv Jensen å ha hundre maraton i beina for å få servert hjemmeavlet gris hos Odd Gunnar Tveit.
Selv om Frp-lederen aldri har satt sine bein på den gamle familiegården på Steinsland i Birkenes kommune på Sørlandet, har hun hedersplassen i husets imponerende premierom.

Mellom hyller fylt av pokaler og medaljer hjembrakt etter maratonløp land og strand rundt henger den barberskarpe kvinnen, uvant mildt smilende fra en oppstiftet plakat, under teksten «Kom og hør Siv Jensen».

168 maraton

Ingen av Odd Gunnar Tveits premier skinner så blankt som øynene til den karismatiske og ubøyelige lederen av Fremskrittspartiet.
Under plakaten er det stiftet opp en valgkamp-poster av Jensen og Odd Gunnar Tveit fra før kommunevalget i 2011. De virker kraftfulle og kampklare der de står over partiets slagord fra fire år tilbake: «Vi vil skape —-»
– Vi er klare til valget, fastslår Odd Gunnar Tveit og smekker hendene sammen, som om noen skulle være i tvil om han mener alvor.

I tillegg til å være en seigmusklet langdistanseløper med 168 maraton på samvittigheten, er 51-åringen også en uredd, frittalende politiker med plass i kommunestyret og klippekort på oppslag i lokalavisa.

Blant annet har han sammenliknet eiendomsskatten med Svartedauden og Nokas-ranet. Han har stilt spørsmål om det er riktig at homoer og «våre nye landsmenn» skal få flere fordeler enn andre folk, og mener at vindmøller vil pynte opp i skauen i Birkenes.

Besøk av maratonkonge

Er det rart at han skaper debatt i den lille kommunen på grensen mellom Aust- og Vest-Agder? Og er det rart at han mer enn villig poserer foran de to plakatene?
Akkurat nå er han i superslag. Det er kvelden før den tredje utgaven av Steinsland bygdemaraton, hans eget, helt unike løpsarrangement, skal arrangeres – og han har besøk av  Norges suverene maratonkonge, selveste Inge Asbjørn Haugen fra Nordfjordeid.

Steinsland bygdemaraton blir 62-åringens langløp nummer 495.

Nesten tre måneder senere, fremdeles i det som nå tilhører fortiden, rundet han 500, under den den 24. utgaven av hans eget arrangement, Horningdalsvatnet maraton.
Haugen er nok ikke helt i klasse med Siv Jensen, men at maratonveteranen nærer stor respekt hos Odd Gunnar Tveit, er det ingen tvil om.

Mye maraton

Sannsynligvis står ikke Nordfjordeids store milsluker like høyt i kurs hos Tveits kone. —-. Ikke fordi hun har noe imot Inge Asbjørn Haugen personlig, men fordi hun godt kan styre seg for ektemannens voldsomme løpeengasjement.

Ettersom hun har overvært hele 150 av sin manns maratonløp – til og med reist med ham til Ålesund i romjula – burde man gå ut fra at hun selv er bitt av løpebasillen.

Men det er hun ikke.

Hun synes at det av og til – vel, ofte, altfor ofte – kan bli for mye maraton.
– Av og til kunne han nok ha prioritert annerledes, sier hun i det hun har ropt ektemannen og Inge Asbjørn Haugen inn til kjøkkenet. På en brun voksduk med hvite prikker står maten klar.
Som sagt serveres det hjemmeavlet gris. Med brun saus, ris og salat smaker det ganske fortreffelig, vil det snart vise seg.

—-s blikk er skarpt nok bak brilleglassene, men Odd Gunnar Tveit lar seg øyensynlig ikke skremme.
De har vært gift i — år og har fire barn og fem barnebarn, så han vet nok hvor grensa går.

Men dette ser ut til å overraske ham.

– Mener du det? spør han, tydelig undrende. – Blir det for mye løping? Det har du aldri sagt før.

Hun nikker til svar.

– Men du vet jo at jeg må ut og springe, sier han. – Hvis ikke blir jeg ikke til å være i hus med.

Maratonvenner

Inge Asbjørn Haugen flirer diskret mens han tygger svinekjøtt, ris og salat.

Selv er han ugift, og løper så lenge han vil, når han vil. Men ettersom alle hans seks søsken er gift, kjenner han godt til fleksibiliteten som er påkrevet for at normale parforhold skal fungere.
—- Tveit retter på brillene og drar på det. – Jo, sier hun etterhvert. – Du har vel rett i det.

Hun snur seg mot meg.

– Hvis han ikke får sluppet ut all denne oppdemmede energien med jevne mellomrom, blir han så utrolig rastløs.
Hun har laget mat så det rekker til to personer til. To nye maratonveteraner er på vei sørover, fra Ålesund og Raufoss. Svein-Rune Johannessen (55) er leder av Ap i Ålesund, men han garanterer at det ikke bli snakket politikk denne helgen.

– Denne gangen blir det kun snakk om løping, humrer han da jeg ringer ham.

Steinsland bygdemaraton 2015 blir Johannessens 48. i rekken, mens Raufoss’ Jostein Lundgaard (51) etter arrangementet kun vil være fem løp fra å rykke opp fra å være aspirant til å bli fullverdig medlem i den såkalte 100-klubben, hvis medlemmer har gjennomført hundre maratonløp.
Haugen blir boende hos Tveit hele helgen, og reiser først hjem til Vestlandet fra Kjevik søndag klokken 18.00. Johannessen og Lundgaard blir kun en natt på gården på Steinsland.

Det er muligens —- Tveit glad for.

Med fire maratonveteraner i huset kan det nok holde med én natt med fullt hus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>