SAMSUNG CSC

Møtte veggen på testløp

En real helsprekk på testen tre uker før slutten av Formkurven, gjorde Åshild Bruun-Gundersen mer enn litt irritert. ? Jeg bommet, slik jeg alltid gjør, sa hun oppgitt.

? Den første kilometeren følte at jeg løp ganske seint, men det gikk jo tydeligvis altfor fort denne gangen også. Jeg er dritdårlig på å beregne farten, sier Frp-politikeren etter å ha kommet i mål utenfor Nedeneshallen utenfor Arendal lørdag ettermiddag.

«Jeg er dritdårlig på å beregne farten.»                                       Åshild Bruun-Gundersen

På den 3,08 kilometer lange testturen ble hun klokket i mål på 22 minutter og 51 sekunder.

Det ble et slags omvendt progresjonsløp, der hun løp den første kilometeren på 6,30, den neste på 7,30 og den siste på 8,51.

Til tross for den negative utviklingen nådde hun faktisk målet om å bruke 7,30 per kilometer. Da hun kom hjem og fikk oppdatert pulsklokka, kom hun til at snittfarten var på 7,28 per kilometer.

Noe som selvsagt ble en opptur, etter den litt svake avslutningen.

Andreas viste Åshild under testturen på Nedenes lørdag.
Andreas viste Åshild under testturen på Nedenes lørdag.

I sivil

Løpetrener Erik Bergersen fulgte henne fra sidelinja, denne gang i sivil.

Han hadde løpt 25 kilometer på formiddagen, skulle gjennomføre en ny trening på kvelden og følte det ble litt mye, om han i tillegg skulle følge Åshild og Andreas Tingstveit Hansen på testturen på Nedenes.

Åshild la ikke skjul på at hun var irritert på seg selv, etter helsprekken på lørdagens testløp.
Åshild la ikke skjul på at hun var irritert på seg selv, etter helsprekken på lørdagens testløp. Her sammen med Erik Bergersen før hun la ut på den tre kilometer lange rundturen,

For Andreas ble testen en mer positiv opplevelse enn for Åshild. Han fullførte runden på 17,49, noe som ga ham en snittfart på 5,48 per kilometer.

? Jeg åpnet på 5,30, måtte opp på 5,45 på den andre kilometeren og enda litt mer på den siste. Men jeg kan ikke annet enn å være fornøyd, sier han, etter å ha kommet i mål, og sammen med Erik Bergersen venter på Åshild.

Som du forstår, spoler vi tiden noen minutter tilbake. Åshild har fremdeles ikke hatt sitt frustrasjonsutbrudd.

? Stas å se 50-tallet

Andreas føler nå at det er realistisk å  nå målet om å komme seg ned på 60 minutter på mila ? og kanskje, kanskje, under timen.

? Å se 50-tallet hadde vært stas, det må jeg innrømme, sier han.

«Å se 50-tallet hadde vært stas, det må jeg innrømme.» Andreas Tingstveit Hansen

? Jeg tror du kan ha gode muligheter til å komme deg under, eller i hvert fall i nærheten av 60 minutter. I dag løp du på godt under seks minutter per kilometer, og klarer du fem kilometer på under 30 minutter på den siste tempotesten, har du gode muligheter, sier Erik Bergersen.

Lite å si på humøret til Andreas og Åshild før testløpet på Nedenes lørdag.
Lite å si på humøret til Andreas og Åshild før testløpet på Nedenes lørdag.

Formkurven avsluttes med deltakelse på 10-kilometeren i det 5. løpet av Vinterkarusellen i Vest-Agder lørdag 13. februar. Her er start og mål på Kristiansand stadion.

20 kilometer om dagen

Bergersen forbereder seg til Hamburg Marathon midt i april, og løper nå minimum 20 kilometer om dagen. ? Jeg hadde en forholdsvis rolig november og desember, før jeg begynte med mengdetrening etter nyttår. I begynnelsen slet jeg litt med motivasjonen, men nå går det bedre.

«I begynnelsen slet jeg litt med motivasjonen, men nå går det bedre.»                                                                                                          Erik Bergersen

Han er glad for at motivasjonen til Åshild og Andreas virker å være god, og håper at de fortsetter med treningen etter at Formkurven er avsluttet.

Det har begge planer om. Andreas vil delta på Grimstad Maraton i juni, men han har fremdeles ikke bestemt seg for om det blir på 10 kilometeren eller på halvmaraton. Åshild ser frem mot lokale trimløp, og har bedt om en oversikt over konkurransene som arrangeres i distriktet i vår, sommer og høst.

? Fortsett på programmet

? Dere kan forsåvidt fortsette på det siste 5 ukers-programmet jeg sendte dere. Når dere kommer til siste uka, og avslutter, er det bare å begynne forfra igjen, sier han.

Bergersen har levert treningsprogrammer til deltakerne i Formkurven helt fra prosjektet ble satt i gang lørdag 14. november.

Han kikker på klokka og speider etter Åshild. Sola klarer nesten å bryte gjennom det slørtynne skylaget, og lyset som filtreres gjennom skyene er eventyrlig vakkert.

? Bør komme snart

Hundrekilometersmannen gløtter på klokka, som viser drøyt 21 minutter. ? Om hun skal klare en snittfart på 7,30, bør hun komme snart, sier han, og skuer nedover sykkel- og gangstien som følger veien forbi Nedeneshallen.

Halvveis, på Rødsletta, omtrent halvannen kilometer fra Nedeneshallen, var avstanden mellom Andreas og Åshild et par minutter. Nå har den økt.

LES OGSÅ: 21 minutter i smerte

Der kommer Åshild. Men hun kommer ikke tidsnok. Erik Bergersen klokker henne inn på 22,51, noe som gir henne en snittfart på rett i overkant av 7,40.

Hun ble altså felt av den tøffe åpningen.

? Jeg varmet opp sammen med Andreas, og vi gjorde som du sa; ga litt på innimellom. Da vi begynte å løpe, følte jeg at det gikk rolig og fint, men jeg bommet igjen, gitt …, sier hun med et litt oppgitt skuldertrekk.

«Da vi begynte å løpe, følte jeg at det gikk rolig og fint, men jeg bommet igjen, gitt …»                                                                            Åshild Bruun-Gundersen

Åshild oppdager at pulsen hennes skjøt i været i den grad at hun tror hun må begregne makspulsen sin på nytt.

? Jeg har jo regnet den ut til 199, men nå viste pulsklokka 218, sier hun.

? Den er ikke nødvendigvis så høy. Det hender at verdiene du får oppgitt på pulsklokka ikke er hundre prosent riktige. Jeg er ikke så sikker på at pulsen din var så høy, sier Bergersen.

Dette ser ut til å roe henne en smule ned.

LES OGSÅ: Kampen mot pulsen

Fikk hjemmelekse

Men hjemmeleksa hun og Andreas får av Erik Bergersen, er neppe egnet til å få ned pulsen: Treningsturer på tre, fire og fem kilometer i konkurransefart.

For Andreas’ tilfelle, er det altså seks minutter per kilometer, mens Åshild sikter seg inn på åtte minutter  per kilometer.

? Jeg tror det er lurt av deg å tenke åtte minutter, sier han til Åshild. ?  Da er det mindre sjanse for at du vil måtte stoppe og gå, enn om du løper fortere. For deg er det viktigere å løpe sammenhengende enn å presse ned tiden.

? Husk å ta det med ro i begynnelsen. De sekundene du taper på å gå ut rolig, får du garantert igjen etterhvert. Trolig vil du spare inn mye mer mot slutten, slik at du vil få en bedre totaltid, sier mannen som i september løp 100 kilometer på sju timer og 17 minutter i VM i Nederland.

«De sekundene du taper på å gå ut rolig, får du garantert igjen etterhvert.»                                                                                                   Erik Bergersen

Så han vet garantert hva han snakker om …

 

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>