Vera Nystad i aksjon under årets utgave av Holmestrand Maraton.

Duracelldama

Hvor lenge orker du å løpe med en snittfart på 10 km/t? Da hun var 63 år gammel løp Vera Nystad (69) i ti timer ? uten pause ?

Samme år, i 2009, løp hun 183 kilometer på 24 timer.

63 år gammel. For de fleste 63-åringer kan det være en utfordring å løpe 1,83 kilometer …

Pensjonisten fra Søgne er Duracelldama personlig. I en alder av 69 (hun runder 70 17. desember) er hun fremdeles ustoppelig når hun får joggeskoene på.

På bildet over er hun fanget under årets utgave av Holmestrand Maraton, av fotograf Bjørn Hyttiutorp.

Rekorder i fleng

Rekorddama kunne vi også godt ha kalt henne. Hun har en rekke nasjonale klasserekorder i 65-69-årsklassen i ordinært maraton, og har også vært Norges raskeste i 60-64-årsklassen i 24-timersløp og verdens raskeste kvinne i 65-69-årsklassen i 100-kilometersløp.

Vera Nystad viser frem en av pokalene hun har tatt med seg hjem etter sine utallige maratonløp. Denne er kanskje ikke fra det mest glamorøse løpet, men det desidert mest folkelige. I lenken under kan du lese om Steinsland Bygdemaraton.
Vera Nystad viser frem en av pokalene hun har tatt med seg hjem etter sine utallige maratonløp. Denne er kanskje ikke fra det mest glamorøse løpet, men det desidert mest folkelige. I lenken under kan du lese om Steinsland Bygdemaraton.

LES OGSÅ: Full fart i Frp-land

Og rekordjakten fortsetter. Neste år satser hun på å sette verdensrekord i 70-årsklassen i 24-timersløp. Og hun har et håp om å slå maratonrekorden i samme årsklasse ? selv om den er på under tre og en halv time ?

? Jeg kan jo ikke gi meg nå, sier hun fra sofaen i stua i huset hjemme i Søgne.

«Jeg kan jo ikke gi meg nå.»                                                                    Vera Nystad

20 kilometer om dagen

Det er tidlig ettermiddag, og hun er forlengst ferdigtrent for dagen. Denne dagen ble det ?kun? 12 kilometer.

? Mandag fikk jeg en liten strekk bak i den ene leggen, og derfor har jeg tatt det litt rolig i et par dager, sier hun.

Vanligvis løper hun 20 kilometer om dagen. Altså en snau halvmaraton.

? Det er ikke så imponerende som det høres ut til, sier hun med et smil. ? Jeg løper jo ikke så fort ?

Tempoet kan hun godt forsøke å snakke ned, men det kommer hun ikke særlig langt med. I mars i år løp hun Barcelona Marathon på 3.33,04.

Med det slo hun norgesrekorden i 70-årsklassen med mer enn tjue minutter. Så helt galt er det ikke ?

På alle kontinenter

Vera Nystad løper ti maraton i året, pluss minus. Noen i Norge, de fleste i utlandet.

På alle kontinenter.

Så langt i år har hun løpt på Gran Canaria, langs den kinesiske mur, i Holmestrand, Tromsø, Suleskar og i Barcelona.

Et utvalg av medaljene hun har plassert i premierommet i familieboligens første etasje.
Et utvalg av medaljene hun har plassert i premierommet i familieboligens første etasje.

? Jeg satser på å runde 200 maraton før jeg fyller 80, sier hun.

«Jeg satser på å runde 200 maraton før jeg fyller 80.»            Vera Nystad

Foreløpig har hun løpt 111. Så det betyr at hun har drøye ti år på å få gjennomført de øvrige 89.

? Heldigvis er jeg velsignet med god helse. Før jeg begynte å løpe, som 40-åring, løftet jeg vekter i helsestudio. Og det hjelper jo at jeg er sterk fra naturens side.

? Kan du holde på i ti år til? 80 år er en rimelig høy alder for en maratonløper?

? Jeg elsker å trene. Løpingen gjør meg glad, og jeg håper at jeg får beholde helsa i noen år til. Så lenge jeg er frisk, vil jeg fortsette å løpe, sier hun.

«Løpingen gjør meg glad, og jeg håper at jeg får beholde helsa i noen år til.»                                                                                                   Vera Nystad

Aldri sett seg tilbake

Da hun som 40-åring ble med noen venninner på løpetrening så ikke Vera Nystad på seg selv som en løper. Selv hadde hun trent mest på helsestudio. Vekter var tingen for henne. Men så ble hun bitt av løpebasillen.

Siden har hun løpt lenger og lenger ? og aldri sett seg tilbake.

Verdensrekorden i 100-kilometersløp for 65-69-åringer satte hun som 67-åring, i Bergen en iskald vårdag i april 2013.

? Da jeg våknet opp var det et forferdelig vær, det snødde og blåste. Men utover dagen ble det bedre, heldigvis. Snøen forsvant og jeg kom meg i mål, sier hun.

Løp 183 kilometer

For seks år siden hun løp 183 kilometer (!) på 24 timer, og satte med det verdensrekord i 60-64-årsklassen. For å sette dette i perspektiv, kan det opplyses at dette er den nøyaktige avstanden mellom Oslo og Larvik ?

Det bør også nevnes at Vera Nystad tok sølv i veteran-EM i Izmir i Tyrkia i fjor og bronse i San Sebastian-EM i 2007.

? Mamma har vunnet flere løp enn Grete Waitz. Jeg mener at hun fortjener like stor anerkjennelse som henne, sier sønnen, Rune (46), fra arbeidsrommet i første etasje i huset i den idylliske sørlandskommunen vest for Kristiansand.

«Mamma har vunnet flere løp enn Grete Waitz. Jeg mener at hun fortjener like stor anerkjennelse som henne.»                    Rune Nystad

? Voldsom energi

? Hvordan har det vært å vokse opp med en så sprek mor?

? Mamma har jo alltid hatt en voldsom energi. Jeg kunne godt ha trengt litt av den, sier han og stryker hånda over en forholdsvis fyldig mage.

? Jeg har alltid vært stolt av mamma. Det har vi begge, både jeg og min søster, sier han.

Sammen med sin ektemann, Helge (71), har Vera Nystad to barn; Rune og datteren Hege (50).

Helge Nystad har i alle år jobbet som sjømann, og til tross for at han har bikket 70, har han fremdeles sjøen som arbeidsfelt. Nå styrer han ei av lokalfergene i Stavanger-området.

Da han fremdeles seilte utenriks var kona stadig vekk med ham på sjøen. Hun benyttet sjansen til å løpe en rekke maraton, nærmest over hele verden, da båten lå til kai.

Rundet hundre i Hellas

9.november i fjor jubilerte Vera Nystad på historisk grunn, da hun løp sitt maraton nummer hundre i Hellas, fra byen Marathon til Athen, den samme distansen som er opphavet til den klassiske konkurransen.

Pokaler på rekke og rad på Vera Nystads premierom.
Pokaler på rekke og rad på Vera Nystads premierom.

? Jeg synes det passet bra å løpe mitt hundrede maratonløp der. Det var jo der det hele startet. Soldaten som løp distansen aller først døde, men jeg overlevde, humrer hun.

«Soldaten som løp distansen (maraton) aller først, døde, men jeg overlevde.»                                                                                                  Vera Nystad

Som sin mest eksotiske maratonopplevelse, kanskje ved siden av løpet langs den kinesiske mur, trekker hun frem et arrangement på Mount Everest.

? Vi brukte ti dager på å gå opp til Base Camp og ni timer på å løpe ned. Jeg reiste sammen med Turid Veggeland (55) og to andre godt voksne kvinner, Signy Henden Rustad (75) og Oline Yksenøy (70), som brøt opp nedturen i to. De andre overnattet i sherpahus, mens jeg løp strekningen i ett, sier hun.

Vil løpe ned Elbrus

I juni skal hun realisere en ny drøm. Da skal hun løpe ned langs siden av det 5.642 meter høye fjellet Elbrus i Kaukasus.

? Og jeg vil gjerne løpe Big Five Marathon på savannen i Sør-Afrika, dette mange mener er den ultimate løpeopplevelsen, sier hun.

Langs den 42 kilometer lange løypa får man oppleve løver, leoparder, nesehorn, bøffel og elefant på nært hold ? derav navnet Big Five Marathon.

I 2016 skal hun dessuten løpe maraton i Dubai og St. Petersburg, og delta på VM i Perth i Australia.

? 2016 blir et fantastisk spennende år. Jeg gleder meg masse, sier hun.

Valgte løping fremfor jobb

Hvor viktig løpingen er for Vera Nystad kan best illustreres ved at hun prioriterte den fremfor å fortsette å jobbe da hun rundet 67 år, til tross for at hun trivdes så godt i jobben at hun aller helst ville ha fortsatt.

? Jeg var i tvil om hva jeg skulle velge, det må jeg innrømme. Jobben er jo det man lever av, og den former deg som menneske. Er man i jobb, kommer man seg ut blant folk, sier den tidligere hjemmehjelpen.

Om jobben var viktig for henne, var løpingen enda viktigere.

? Jeg er blitt avhengig av å trene. Jeg visste jo at jeg ville få bedre tid til å trene om jeg sluttet å jobbe, og tanken på dette ble for fristende, sier hun.

«Jeg visste jo at jeg ville få bedre tid til å trene om jeg sluttet å jobbe, og tanken på dette ble for fristende.»                                  Vera Nystad

? En utfordring å spise

Maraton, ja selv 100-kilometersløp, er ikke ekstremt nok for Vera Nystad. Nå har hun fem 24-timersløp bak seg.

Du har sikkert flere spørsmål til en pensjonist som løper i et døgn i strekk. Jeg kan tenke meg at et av de som melder seg, er hvordan man får i seg næring. Tar man fem minutter, spiser og hviler seg før man fortsetter?

Hun smiler og vrir på seg i sofaen. Det knirker i skinnet.

?  Å ta til seg mat begynner å bli et problem når man har løpt i ti timer. Det man klarer å få ned kommer ofte opp igjen. Man spyr.

«Å ta til seg mat begynner å bli et problem når man har løpt i ti timer.»                                                                                                            Vera Nystad

? Men noe må jo ned når det forbrukes så mye energi?

? Selvfølgelig. Uten mat vil man før eller siden stoppe opp. Noe blir igjen i kroppen. Man må bare forsøke å fylle på jevnt, og beholde så mye som mulig.

Under langløp pleier hun å drikke tran.

? Det er bra å få i seg noe fett, sånn at det ikke bare tærer på fettreservene på kroppen når glykogenlagrene er tomme, sier den superspreke 69-åringen.

24 timer uten stans ? nesten

? Hva gjør du når du må på do?

? Må jeg på do, så går jeg på do. 24-timersløp pågår som regel inne, og da er det jo bare å lukke meg inne på toalettet.

«Må jeg på do, så går jeg på do.»                                                          Vera Nystad

? Tar du noen pauser underveis?

? Bare det som er nødvendig for å spise og gå på do. Ellers holder jeg det gående.

? Hvordan føler du deg etterpå?

? Det tar på, man blir sliten. Men ikke verre enn at jeg kommer meg igjen etter noen dagers hvile.

Tre dager senere treffer vi henne i Fevik, der hun deltar i Fevik halvmaraton. Her blir det også rekord ? selvsagt.

Med tiden 1.48,32 setter hun norsk rekord i klassen 70-74 år.

I regn og vind.

? Vi hadde motvind første delen, til vendepunktet. Tilbake gikk det lettere. Da løp vi i medvind, sier hun.

? Ho e? fantastisk

Helge er med. Han gir kona en god klem etter at hun har kommet i mål.

? Grattis, sier han.

Hun forteller ham om kampen mot vinden og regnet, før han legger armen rundt henne og de går mot bilen som står på parkeringsplassen ved siden av kunstgressbanen ved Fevik stadion, der den 10. utgaven av Fevik halvmaraton er i ferd med å avsluttes.

På vei mot bilen spør jeg ham om hvordan det er å ha en kone som reiser verden rundt på jakt etter løpeopplevelser.

? Ho Vera e? fantastisk. Æ e? kjempestolt av a?, sier han på renspikka nordnorsk.

«Ho Vera e? fantastisk. Æ e? kjempestolt av a?.»                          Helge Nystad, ektemann

I likhet med sin kone har han holdt på dialekten selv om det nå er mer enn 40 år siden de flyttet fra Malangen til Søgne.

? Hvordan er formen din?

? Hehe ? Den er ikke noe å snakke om. Jeg er frisk, men ikke særlig sprekere enn det man kan forvente av en 71-åring.

maratonreportasjeVera Nystad

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>