Foto: Wikimedia Commons

«Kan fråtse i fastfood»

Veier du 75 kilo, vil du i løpet av en maraton forbruke like mange kalorier som det er i sju Big Macs.

Ifølge den danske løpe- og ernæringseksperten Martin Kreutzer kan du etter å ha slitt deg gjennom 42.195 meter i teorien fråtse i fastfood, eller spise sju plater med Rittersport, uten å legge på deg så mye som ett eneste gram.

Er du en av dem som skal løpe Grimstad Maraton på lørdag, kan du kanskje bruke tanken på en feit burger, gjerne to eller tre, og uendelige mengder sjokolade, som motivasjon for å komme deg gjennom de siste, beinharde kilometerene.

? Fyll på med sunn mat

Kreutzer anbefaler det selvsagt ikke, og råder maratondeltakere i stedet til å fylle på med sunn, næringsriktig mat.

Men ? fakta er fakta:

? Én ting er hva man kan tillate seg å spise, noe annet er hva man bør spise, sa han til den danske avisen Ekstrabladet før København Maraton i 2013.

? Etter en maraton er kroppen fullstendig nedslitt, så den skal ha de nødvendige byggesteinene for å restituere seg, sa han.

? Avhenger av kroppsvekt

Martin Kreutzer, som på run4it.no ga deg oppskriften på hva slags kost som egner seg best for å bygge kroppen opp mot en maraton (link til ekspertens suksessmeny), forteller at kaloriforbruket avhenger av kroppsvekten.

Ifølge den danske løpe- og ernæringseksperten kan du gange din kroppsvekt med kilometerantallet, og igjen med 1,3, for å regne hvor mange kalorier du forbrenner.

Det betyr at regnestykket for en kvinne på 60 kilo vil se slik ut: 60×42.195×1,3 = 3.291 kalorier.

En mann på 75 kilo vil forbrenne vesentlig mer: 75×42.195×1,3 = 4.114 kalorier.

Anbefaler «ja-mat»

Men hva bør man så spise etter en maraton, for å fylle opp de tomme energidepotene?

Kreutzer anbefaler at man spiser rikelig med frukt, grønnsaker og magert kjøtt. Samtidig skal man sørge for å ta til seg godt med karbohydrater ? gjerne fra grov pasta eller fra ris.

? En smoothie med bær og en wok-rett med grønnsaker og magert kjøtt vil være helt ideelt for at optimalisere restitusjonsprosessen, sier han til Ekstrabladet.

Big MacernæringsekspertLinn Cecilie Dahl ChristoffersenmaratonMartin Kreutzer

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>