SAMSUNG CSC

Ultraløp for dem med ganske god tid

60 kilometer, 2.000 meters høydeforskjell. Sørlandets første ultraløp er for de tøffeste av de tøffe ? skulle man tro.

Nødvendigvis ikke, skal vi høre på Thomas Øderud, mannen med hovedansvaret for KRSUltra.

? Tøffere med maraton

Han hevder at det er tøffere å løp maraton.

? Hvordan kan det være tøffere å løpe 42,2 kilometer enn 60 kilometer? spør jeg ham.

Kuldegradene skraper ham i ansiktet, her han står utenfor badelandet Aquarama Bad i Kvadraturen i Kristiansand. Lette vindkast skaper små krusninger opp langs Otra, elva som renner forbi.  På toppen av Skagerrak, havet som ligger grått og tungt et par hundre meter lenger mot sør, skimtes små skumtopper.

Starten på KRSUltra går her, inne i badelandet Aquarama Bad. Er det dårlig vær, vil nok mange være glade for det.
Starten på KRSUltra går her, inne i badelandet Aquarama Bad. Er det dårlig vær, vil nok mange være glade for det.

By uten maraton

Det er 22. januar, og fremdeles har vinteren Sørlandet i sin jernklo.

9. april, da Kristiansand Løpeklubb arrangerer den første av det de håper blir en rekke utgaver av KRSUltra, er det forhåpentligvis mildere og grønnere.

Byen uten maraton har endelig fått et langløp det er verdt å føre opp i kalendere.

Her holder vi selvsagt utenfor Sommerløpet (Sommerløpet), som i løpet av de siste årene har vokst til å bli en trimgigant i denne delen av landet, der folkeløp så lenge tilhørte Kalle Glomsaker og kollegene i Mandal og Halse Idrettslag.

LES OGSÅ:Det endeløse løpet

? Går i første bakken

Thomas Øderud smiler i det litt spede skjegget. ? Når man løper maraton, løper man som regel mot klokka. Man måler puls og sjekker tiden ved hver femte, ellver ved hver, kilometer. På ultraløp går man i den første bakken. Tempoet er mye lavere. Man snakker med folk. Det er veldig sosialt, sier han.

«Når man løper maraton, løper man som regel mot klokka. (…)  På ultraløp går man i den første bakken.»                            Thomas Øderud

? I USA snakkes det ofte om «complete or compete». I KRSUltra handler det om å fullføre, ikke om å konkurrere, verken mot seg selv eller andre. De som vil det, som setter seg mål, kan selvfølgelig gjøre det. Men det vi først og fremst forsøker å oppnå, er å stimulere til aktivitet. Om enn en litt annen enn det folk vanligvis forbinder med allmennaktivitet, sier Øderud.

«Det vi først og fremst forsøker å oppnå, er å stimulere til aktivitet.»                                                                                            Thomas Øderud

Rundløype

Starten går fra Aquarama på Tangen  tett opptil Kvadraturens østre hjørne, og løypa går gjennom sentrum, fortsetter gjennom Baneheia til Hommeren, over Otra og inn i Skråstadheia, og tilbake samme vei.

Øderud kan snakke om lavt tempo og sosialisering så mye han vil, men faktum er at dette er en knalltøff løype, med ikke mindre enn 2.000 høydemeter.

For å sette dette i perspektiv, kan det nevnes at en maratonløype ikke blir offisielt godkjent  om antall høydemeter overstiger 110 …

Myk side

Arrangørene har også en annen måte å vise sin myke side på. Starten går inne i første etasje av Aquarama, den imponerende glassbygningen som utgjør Kristiansands nye treningssenter.

Her vil de også ha målseglet.

?  Det bør gi løperne en fin start og avslutning, sier Thomas Øderud.

Alle vet jo at selv den hardeste nøtta har en myk kjerne ? og alle forstår at de fleste som har løpt 60 km, enten det er i maratontempo eller gå-tempo, har behov for en snill avslutning.

… ? men det er tøft …

Slik Thomas Ødegård omtaler KRSUltra, får man nærmest inntrykk av at han mener at dette bør være noe for de fleste av oss.

Slik er det ikke.

Ikke helt.

? Du skal være tøff for å fullføre et ultraløp, sier han.

«Du skal være tøff for å fullføre et ultraløp.»                          Thomas Øderud

? Men ikke tøffere enn en maratonløper?

? Det er ikke sånn som mange tror; at grensen for menneskelig yteevne går ved 42,2 kilometer. Jeg har selv erfart at det er mulig å løpe lenger. Mye lenger. Bare se på 24-timersløp, på 100-kilometersløp.

? Mennesket er da ikke designet for å løpe 100 kilometer …?

? Ikke? Mye med den menneskelige fysikk har endret seg siden vi var jegere, men vi kan mer enn vi tror.

Kortløype på 20 km

I tillegg til ultraløpet, har består KRSUltra også et alternativ for dem som vil løpe kortere.

? Vi har også et løp på 20 kilometer. Dette er for dem som liker å løpe langt, men ikke er komfortable med å løpe seks mil, sier Øderud.

Denne delen av arrangementet er rettet mot den delen av befolkningen som de fleste av oss tilhører; dem som bruker mer tid på familien enn på trening.

? Barna til deltakerne vil kunne bruke svømmehallen mens mamma eller pappa er ute og løper, sier han.

Ligger godt an

Kristiansand Løpeklubb har som målsetting å samle 30 deltakere på 60 kilometer og 100 på 20 kilometer.

 Allerede er 15 påmeldt på langdistansen og 36 på den korte. Thomas Ødegård føler seg rimelig trygg på at klubben vil nå sin målsetting.

Det er også Finn Kolstad, klubbleder og løpsentusiast nummer én i Kristiansand:

? Det er jeg ganske sikker på. Selv om dette er et løp for spesielt interesserte, er det såpass mange som er interessert i dettte; å løpe langt, at jeg tror vi vil komme i mål. Dette er ikke en happening, klubben har jobbet godt. Det er en plan bak løpet, de som har jobbet det feem har en visjon og en retning. Vi har ei kul løype og mange tøffe videoer.

På sikt er målsettingen 1.000 deltakere.

? Potensialet er der uten tvil. Jeg føler meg trygg på at løpet vil bli en tradisjon, og at det vil vokse, sier han.

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>